Fagmoduler

Fagmoduler på psykoterapeut-uddannelsen Therapaia

Hvert af de 24 fagmoduler på psykoterapeut-uddannelsen har et tema, som vi går i dybden med. Dvs. du får teori om, træning i og egenproces med dette tema. Nogle fagmodulers temaer vil være gennemgående temaer, som vi fordyber os i ad mange omgange over alle fire år og på forskellig vis intensiverer arbejdet med på et eller flere fagmoduler (og i udviklingsgruppen). Andre fagmoduler vil behandle emner, som er mere afgrænsede til det enkelte fagmodul.

Nedenfor finder du en vejledende oversigt over de 24 temaer, dvs. en overordnet plan for de emner, vi skal omkring i løbet af de 4 år. Det konkrete indhold på det enkelte fagmodul vil tage udgangspunkt i de studerendes baggrund og gruppens sammensætning og bliver løbende tilpasset gruppens og den enkelte studerendes udvikling. 

Fagmoduler på 1. år af psykoterapeut-uddannelsen

1. fagmodul

Kontaktfuld psykoterapi med et hjerteligt perspektiv

Underviser: Sandra Buchhardt

Du introduceres til fundamentet for den eklektiske tilgang til psykoterapi. Ekletisk betyder at udsøge og håndplukke fra forskellige systemer og retninger – ud fra erkendelsen af, at visdom findes i mange forskellige tilgange og metoder, som alle rummer elementer af sandhed.

Du introduceres også til nogle af de primære arbejdsformer på uddannelsen: meditation og energiarbejde, meditativ bevægelse, yoga og forskellige former for udtryk.

Vi indleder praksis-træningen – den vægtige del af uddannelsen, som handler om kontaktfuldhed og kultivering af en hjertelig kapacitet hos psykoterapeuten. 

2. fagmodul

Terapeutens rolle, landkort og kompas

Underviser: Sandra Buchhardt

Vi åbner terapeutens landkort, får overblik over centrale regioner i psyken og runder undervejs Freuds model over psyken.

Du introduceres til grundbegreber som jeg, personlighed, forsvar, indre kritiker og spirituelle kvaliteter – samt den grundlæggende skelnen mellem følelser og emotioner. 

Vi undersøger, hvordan vi modtager information om klienten via krop, energi, følelser og emotioner samt tanker, og hvordan det kan bidrage til at skærpe terapeutens grundkompas.

Vi indkredser terapeutrollen med 5 guidelines for terapeutens konstruktive kompas.

3. fagmodul

Individuation - vejen hjem

Underviser: Cecilie Snapholt

Vi hæver os op over landkortet og betragter de stier, som de mytiske helte og heltinder betrådte.

Via bl.a. C.G. Jungs beskrivelse af psyken og individuations-processen går vi på opdagelse i de arketyper, opgaver og veje, som en individuationsproces psykologisk og mytisk kan bestå af – initieringer, kriser, gennembrud, faser og rundgange med livstemaer og mønstre. 

Vi går på opdagelse i det maskuline og feminine – dvæler ved forvandlingens alkymistiske kolbe – og undersøger overordnede trin på mandens og kvindens vej hjem. 

4. fagmodul

De indre børn

Underviser: Sandra Buchhardt

I barndommens land lever de glemte børn stadig – de glade, uskyldige, sårede, ulykkelige og vrede – og indvirker på vores voksne sind og liv. Vi øver os i at skabe kontakt til børnene og tage vare på dem, så de kan modnes og integreres i den voksne psyke.

Du får erfaringer med forskellige tilgange til arbejdet med de indre børn, som du kan bruge i forhold til dig selv og i arbejdet med klienter. Bl.a. arbejder vi meditativt med chakras, energetiske øvelser, meditativ bevægelse og tilgange inspireret af IFS. 

5. fagmodul

Skyggeaspekter

Underviser: Sandra Buchhardt

Vi ser på skyggebegrebets idéhistorie, og hvordan opfattelser af lys/mørke har præget kulturen og fortsat præger den helt ind i det terapeutiske rum.

Vi undersøger skygger, vi selv kaster i forskellige landskaber, og hvordan de lever i den terapeutiske relation. Vi åbner os for emotionelle grundtilstande i os selv og klienten – og forstår noget om den rolle, de spiller i individuationsprocessen.

Vi ser på, hvordan forskellige skyggeaspekter er forvrængninger af forskellige kvalitetsaspekter og øger derigennem vores kapacitet til medfølelse med os selv og andre.

6. fagmodul

Kunstterapi (1. års temamodul)

Gæstelærer: Ellen Althea Grundtdal

Årets tema-fagmodul er et kreativt værksted med plads til undersøgelse af forskellige metoder, materialer, forløb og øvelser. Her er plads til at fortabe dig selv i farver, leg og fordybelse – og finde dig selv igen i dit billede eller skulptur.

Du samler brugbare øvelser til dit psykoterapeutiske virke, som kan katapultere, inspirere og motivere klienten til dybde og bevægelse indeni. 

Fagmoduler på 2. år af psykoterapeut-uddannelsen

7. fagmodul

Tidlige landskaber

Underviser: Sandra Buchhardt

I vores tidlige landskaber har vi efterladt uvurderlige dele af os selv. Du introduceres på dette fagmodul til det at sanse et andet menneskes spirituelle kvaliteter – og får selv erfaringer med at blive følt ind i og set i din dybereliggende individualitet.

Vi arbejder også med tilknytningsteori og de dynamikker, forskellige tilknytningsstile avler i det indre landskab.

Med kontakt til maskulin og feminin energi som afsæt, ser vi endvidere på, hvad der kan ske for de to køn i forhold til mor og far. 

Vi tager hul på at arbejde kropsterapeutisk (2. års gennemgående tema).

8. fagmodul

IFS

Gæstelærer: Sara Kusk Mikkelsen

Når vi udforsker vores indre landskab, vil portvogtere, bestyrere og opretholdere, dukke op næsten øjeblikkeligt som indre, psykiske instanser, der er nemme at mærke. De kan iværksætte bl.a. indre kritik, glemsel, afledning, kropslige symptomer og andre virksomme effekter for at beskytte os fra at mærke fx hjælpeløshed og smerte.

Du får erfaringer med metoden fra IFS (Internal Family Systems therapy) til at arbejde med intrapsykiske forsvar og afdække gemte og glemte territorier med deres skønheder, skatte og beskyttere.

At blive IFS-terapeut kræver en selvstændig efteruddannelse – fagmodulet her introducerer blot til til metoden og menneskesynet bag IFS.

9. fagmodul

Hjertelig tilgang i terapi

Underviser: Sandra Buchhardt

Vi åbner os for enkelheden i det hjertelige livsperspektiv som vores terapeutiske fundament, men undersøger også dets kompleksitet.

Vi afprøver nye måder at respondere på i den terapeutiske samtale og øver at skelne ml. hjertelige kvaliteter og positiv emotionalitet.

Vi fortsætter arbejdet med at skabe kontakt til klientens kvaliteter og individualitet og på at udfolde egne kvaliteter som terapeut. Vi træner blandt andet at kontakte og manifestere forskellige hjertelige kvaliteter, der kan være en støtte i arbejdet med at bevæge forskellige tilstande, klienter kan være i.

10. fagmodul

Nervesystem og traumer

Underviser: Sandra Buchhardt

Vi ser på (det autonome) nervesystems anatomi og fysiologi – herunder samspillet med muskler, åndedræt, hormonsystem, energisystem, følelser og emotionelle tilstande.

De mest almindelige symptomer, klienter henvender sig med, er stress, angst og depression. Med afsæt i din viden om nervesystemet træner du at regulere dig selv og klienten og skabe et energetisk og følelsesmæssigt helende rum for disse tilstande.

Vi ser også på, hvordan traumeenergi kan komme til udtryk, og hvordan du kan respondere konstruktivt, når der er traumeenergi i farvandet. 

Du får en introduktion til tankefeltterapi og den mulige behandling af lettere og afgrænsede traumer/fobier, denne terapiform tilbyder.

11. fagmodul

Kønslighed og seksualitet

Gæstelærer: Ina Nørskov Eskildsen

Vi arbejder med at forstå og integrere egen kønslighed og modsatkønnethed og ser på, hvordan det har sit liv i os som terapeuter.

Vi undersøger seksualiteten i mennesket og dens påvirkning ind i længsler, parforhold og personlighedsstruktur samt den terapeutiske relation og tiltrækning i dette felt.

Vi åbner os for dybden og essensen i det maskuline og det feminine og de psykologiske sammensmeltnings-muligheder.

Du introduceres til øvelser fra Mindful Self Compassion, som bl.a. er mulig medicin mod indre kritikere.

12. fagmodul

Kropsterapi (2. års temamodul)

Underviser: Sandra Buchhardt

Vi folder kroppens landkort ud og træner kropslig sensitivitet og at skabe tryghed ved fysisk kontakt.

Du får konkrete erfaringer med at løsne fysiske spændinger, rense den æteriske energi og styrke det energetiske flow i og uden for kroppen – og med hvordan det kan støtte klientens psykiske proces.

Nogle af de kropsterapeutiske øvelser har vi trænet igennem året, andre er nye. Her samler vi trådene, så du efter fagmodulet har et basis-repetoire af øvelser, du kan inddrage i forhold til klienter.

Vi udforsker også kroppen i bevægelse og fordyber vores indre kontakt til forskellige områder på kroppens landkort.

Fagmoduler på 3. år af psykoterapeut-uddannelsen

13. fagmodul

Projektioner, overføring og modoverføring

Underviser: Sandra Buchhardt

Som guide på vandringen med klienten i det indre landskab er overføringer og modoverføringer vigtige pejlemærker. Vi introducerer til arbejdet med projektioner og ser på mulighederne og faldgruberne i projektionsfeltet. Vi afdækker betydningen af overføring og det terapeutiske potentiale i modoverføringen samt de erkendelsesmuligheder, der følger med. 

Du bliver introduceret til arbejdet med drømmetydning (3. års gennemgående tema).

Vi åbner os for vores individualitet som terapeuter og ser på, hvordan du kan tage udgangspunkt i den, når du markedsfører dig selv som psykoterapeut – og bygger også på den vis op til, at du her på 3. år får de første erfaringer med at have klienter.

14. fagmodul

Systemisk familieopstilling

Gæstelærer: Ina Nørskov Eskildsen

Dette fagmodul er primært en indføring i systemisk familieopstilling. Denne metode er velegnet til at afdække mønstre, roller og bånd i den nære familie, slægten og andre relationelle systemer.

Opstillingerne kan også flytte og bevæge fastlåste positioner forbavsende hurtigt og skabe adgang til klarhed, retning og frihed.

Systemisk familieopstilling er således en helt konkret måde at arbejde terapeutisk på, og du får som studerende brugsklare redskaber til klientarbejdet.

Vi udvider også repetoiret af øvelser fra Mindful Self Compassion.

15. fagmodul

Eksistens

Underviser: Sandra Buchhardt

Vi åbner os mere grundlæggende for eksistensen, livet og døden og undersøger de menneskelige grundvilkår, vi har som mennesker her på jorden.

Vi forholder os til eksistentielle spørgsmål og kommer undervejs omkring den eksistentialistiske filosofi og den eksistentielle psykoterapi – og mærker de aspekter af psykoterapi, den kaster lys på.

Vi ser på forskellige livsfaser, og på hvor forskelligt det terapeutiske arbejde med klienter i forskellige aldre kan være.

Du træner at være jeg-støttende, som en del af det psykoterapeutiske håndværk.

Du introduceres til ydre supervision på det terapeutiske arbejde, ligesom vi intensiverer træningen af indre supervision uden indblanding fra indre kritiker.

16. fagmodul

Terapeutisk kommunikaton I

Gæstelærer: Jens Enemark

17. fagmodul

Mit eget landkort som terapeut

Underviser: Sandra Buchhardt

Her mod slutningen af tredje år har den studerende fået en vis erfaring med egen proces og egne særlige interessefelter i det psykiske landskab, ligesom de første erfaringer med at praktisere som psykoterapeut er opnået. På dette modul holder hver studerende et lille oplæg om noget, man har særligt meget på hjerte i det terapeutiske arbejde – til inspiration for de andre studerende. Vi ser også på, hvordan man kan tydeliggøre, hvem man er som terapeut, og derved gøre sin klient-tiltrækning mere præcis og effektiv. 

Vi fortsætter arbejdet med ydre supervision og intensiverer arbejdet med drømme samt ser på, hvordan drømmetydning kan inddrages i samtaleterapi.

18. fagmodul

Drømme (3. års temamodul)

Underviser: Sandra Buchhardt

Dette fagmodul er en udforskende vandring gennem det natlige drømmelandskab – kongevejen til det ubevidste. Vi øver os i at have åbne øjne, ører og hjerter stående over for drømmeren og drømmens symboler, rum, handling og budskaber. Vi undersøger elementer, forvandlinger og følelser i drømmene. Vi åbner os for teorier ind i drømmeforståelse og arbejder analytisk, meditativt, kreativt og dansende med drømmene.

Du træner basisteknikker i drømmetydningens svære kunst og får erfaringer med, hvordan drømme kan befrugte den enkeltes proces igennem samtale, bevægelse og kreative udtryk. 

Fagmoduler på 4. år af psykoterapeut-uddannelsen

19. fagmodul

Eneagrammet (4. års temamodul)

Underviser: Sandra Buchhardt

Vi skærper vores viden om og sansning af enneagrammets 9 punkter og deres særlige kvaliteter og forvrængninger. Her samler vi vores træning i at bruge enneagrammet som terapeutisk kompasnål sammen med alle de andre informationer, vi har sanset hos en klient. Vi inddrager dynamikkerne fra det projektive felt og træner basiskontakt, terapeutisk respons og indre supervision. Vi behandler tilknytningsteori, tidlige sår og indarbejder enneagrammet i en dybere behandling af disse. Du får øvet at holde din hjertelige centrering, skelneevne og jordforbindelse, mens du er responderende og intervenerende i dit klientarbejde.

Vi taler om rammer for 4. års eksamens-klient-forløb, den skriftlige eksamensopgave, mundtlig eksamen samt den afsluttende årsevaluering.

20. fagmodul

Psykopatologi

Gæstelærer: Ina Nørskov Eskildsen

I vore indre landskaber i psyken er der normalt en del, vi som mennesker har svært ved at rumme følelsesmæssigt. Ofte er vi ikke følelsesmæssigt tilgængelige for os selv og har ikke lært at være i os selv, når ængstelighed, skam eller indre smerte er aktiv. Vi afdækker små og store misbrug med hjertelig kontakt og ser på, hvordan vi arbejder terapeutisk med klienter med misbrug. Vi bevæger os ind i randområdet mellem balanceret og presset psyke. Her undersøger vi, hvordan den pressede psyke oplever livet, sig selv og andre. Som kompas bruger vi bl.a. enneagrammet. Vi registrerer advarselssignaler, særlige forhold og funderer den etiske, terapeutiske varetagelse af klientforløb, hvor psykiatriske diagnoser er til stede eller er uopdagede.

21. fagmodul

Terapeutiske tilgange og redskaber

Underviser: Sandra Buchhardt

Vi undersøger styrker, svagheder og anvendelse af forskellige, terapeutiske tilgange og redskaber. Vi ser også på, hvad bevidsthed og erkendelse grundlæggende er – og hvordan historiske opfattelser af virkeligheds-erkendelse har aflejret sig i vores kultur og påvirker det terapeutiske rum i dag. Vi øver psykoedukation og mentalisering i terapeut/klient-forholdet, ligesom vi inddrager kognitive øvelser til klientens hjemmebrug. Vi arbejder med cases og eksempler fra klientarbejdet og analyserer arbejdet med de mange tilgange og navigationsredskaber, vi har lært. 

22. fagmodul

Terapeutisk kommunikation II

Gæstelærer: Jens Enemark

23. fagmodul

Parterapi

Underviser: Sandra Buchhardt

På dette modul arbejder vi specifikt med parterapi, som adskiller sig væsentligt fra individuel terapi, da mange flere dynamikker kommer i spil. Vi undersøger kommunikationsmulighederne i parterapi og ser på, hvordan man som terapeut kan facilitere et rum, hvor de to parter kan arbejde med deres indbyrdes kommunikation. Du lærer også om, hvad par almindeligvis kommer i terapi med, og hvordan dit arbejde kan foldes ud, så begge parter føler sig mødt, og en følelsesfuld dialog kan opstå.  og tilgang til parterapi.

24. fagmodul

Psykoterapeutisk faglighed

Underviser: Sandra Buchhardt

Afsluttende modul om psykoterapeutisk faglighed og etik, herunder diverse praktiske forhold som selvstændig psykoterapeut.

Vi ser tilbage på de fire års rejse og de landskaber, vi har været igennem og bringer dine individuelle kvaliteter, interesser og arbejdsområder frem i hjertelig kontakt.

Vi ser også på din fortsatte udviklingsproces som menneske og terapeut, herunder muligheder for ydre supervision, efteruddannelse mv.

4 års-temaer på psykoterapeut-uddannelsen

Hvert af de 4 år på uddannelsen til psykoterapeut slutter med et fagmodul, som handler om en specifik del af det terapeutiske håndværk – hhv. kunstterapi, kropsterapi, drømme og enneagrammet. Typisk vil fagmodulerne (og i et vist omfang også udviklingsgrupperne) op til fagmodulet med års-temaet have bygget op til dette, så deltagerne eksempelvis allerede har arbejdet en del med kunstterapi før kunstterapi-modulet, som afslutter 1. år. 

Hvert af de fire terapeutiske værktøjer får dedikeret opmærksomhed igennem ‘deres’ år og på det årsafsluttende fagmodul, men de er ikke afgrænsede til netop dette år. Du vil fx opleve drømmearbejde allerede på uddannelsens 1. år, selv om drømme-fagmodulet ligger på 3. år.  Enneagram-fagmodulet ligger i starten af 4. år, men du vil allerede på 1. år høre om enneagrammet på fagmodulerne, i takt med at det bliver introduceret i udviklingsgruppen. Tilsvarende vil du opleve, at kunstterapi (1. år) og kropsterapi (2. år) også bliver inddraget på sidste halvdel af uddannelsen.

Grundtræning på psykoterapeut-uddannelsen

De færdigheder, vi forstår som grundlæggende for at lave god terapi, træner vi naturligvis rigtig meget. Her er en oversigt over de vigtigste arbejdsfelter på psykoterapeut-uddannelsen – dvs. ting, vi igen og igen vender tilbage til og arbejder med på fagmodulerne (og i vidt omfang også i udviklingsgruppen).

Vi træner:

  • at være vedholdende kontaktfuld, følelsesmæssigt, fysisk og energetisk med sig selv og i relationen med klienten 
  • at kunne sætte sig i klientens sted
  • gradvis at udvikle kontakt til empati/medfølelse og udøve hjertefuld terapi
  • at skabe kontakt til egen kvalitetsenergi og til klientens
  • psykoterapeutiske spørgeteknikker og andre terapeutiske responser og greb, verbale og nonverbale
  • blød, levende musikalitet: indføling, afvejning og beslutningstagen om den næste bevægelse i terapien
  • at åbne sig for indre supervision
  • at modtage feedback, råd og vejledning fra andre i ydre supervision og gruppeterapi/supervision
  • at tillade helende kreativitet i os at komme til udtryk gennem fx bevægelse og kunstterapi (tegne, male, skrive, modellere mv.) 
  • kropsterapeutiske måder at arbejde med krop og psyke på, herunder healing
  • at inddrage drømme i terapi som inspiration og vejledning for såvel klient som terapeut
  • at anvende enneagrammet som terapeutisk værktøj til forståelse og vejledning i arbejdet med klienter

Arbejdsformer på fagmodulerne på psykoterapeut-uddannelsen

På fagmodulerne bliver både fag- og skønlitteratur inddraget illustrerende. Vi bruger også sange og musik, meditativ dans og bevægelse på fagmodulerne. Generelt er undervisningsformerne varierede, og nogle af de former, vi især bruger, er:

  • oplæg fra underviseren
  • dialog ml. underviseren og de studerende om et emne, læst litteratur mv.
  • udvekslinger de studerende imellem, hvor vi træner at arbejde som responderende terapeut
  • udtryk fra de studerende og terapeutisk respons fra underviseren
  • bevægelse, fx sakral-dans, kropsterapeutisk bevægelse, dansemeditation mv.
  • kreative udtryk / kunstterapi
  • drømmetydning

Tilsammen giver det en levende og dynamisk, workshoppræget undervisning, som befordrer varm og varieret læring. Undervisningen er en vigtig del af den 4-årige proces, den studerende gennemgår på psykoterapeut-uddannelsen, og atmosfæren på fagmodulerne er velegnet til fordybelse af denne proces.